Kopcsik Marcipánia - Eger

Eger városa sok mindenről nevezetes. Az egri várról, az egri bikavérről, barokk templomairól és házairól, a városalatti pincerendszeréről és nem utolsó sorban meleg, termálvizű fürdőiről, hogy a legismertebbeket soroljuk csupán fel. Újabban, hozzá kell társítanunk a Kopcsik Lajos cukrászmester fémjelezte és megalkotott KOPCSIK MARCIPÁNIA múzeumot, amely egyedülállóságával, művészi kvalitásával máris a város kiemelkedő turista látványosságai közé került.

align= left Eger történelmi belvárosában látogatható meg Magyarország "legédesebb" kiállítása, a Kopcsik Marcipánia. Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetik meg itt az érdeklődők. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint például egy közel két méteres borospalack, a Minaret kicsinyített mása, de a gyermekek számára is igazi különlegességeket tartogat a kiállítás, hiszen cukormasszából elevenednek meg a mesehősök.

Kopcsik Lajos bőven merít a magyar népművészet szín- és formagazdagságából, a történelmi múltból, de a festészet a zene sőt a bélyegek világából is, és mindezt átvarázsolja cukrász remekműveibe, melyekkel mindenhol csodálatot és elismerést szerez. 1986-ban a luxemburgi világkiállításon egyéniben és csapatban aranyérmes lett, majd 1988-ban Frankfurtban ismét aranyérmet hozott és csapata Oszkár-díjat kapott. Neve a Kopcsik-Cukrászda által vált fogalommá városszerte, amely az egri vár tövében működött, mind az egriek, mind a turisták legnagyobb örömére.

align= right Munkásságának koronájaként azután megszületett a Kopcsik Marcipánia Múzeum a Harangöntő utcában. Aki csak egyszer is betéved oda, nem tud szabadulni a látványtól. Hihetetlen precizitással kidolgozott remekműveket láthat ott marcipánból és ez utóbbi tény még fokozza a bűvöletet, mert megszólalásig hű és finoman kimunkáltak a darabok.

align= left A legújabb nagyszabású művészi munka a "barokk szoba" is elkészült, amit 2008. augusztusában avattak fel a Kopcsik Marcipánia Múzeumban. Szintén ez az épület ad otthont egy másik tárlatnak is. A Harangöntő út 4. szám alatt régen harangöntő mesterek éltek és dolgoztak, így ennek a mára már szinte kihalt mesterségnek kívánunk emléket állítani, ezért egy harangöntő emlékszobát láthatnak, ahol az egykor itt készített harangok és más érdesességek kapnak helyet.


Elérhetőségek:
Eger, Harangöntő u. 4.
Csoportok előzetes bejelentkezését a (36) 412-626-os telefonszámon várják!
Település ismertető
  • Eger

    Eger Heves megye székhelye, a Bükk dél-nyugati lábánál, a tengerszint felett 180 m-re fekszik, Budapesttől minteg...

Egri és környéki programok

Szállások Egerbenés környékén


További találatok: |
Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu