Befagyott a Fertő tó

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Befagyott a Fertő tó

Feltöltve: 2012-02-02

A hidegfront eredményeként megnyílt Európa legnagyobb természetes korcsolyapályája a Fertő tó ausztriai oldalán, Burgenlandban.

Ahol késő őszig a vitorláshajók tolonganak, ott most a téli mínuszokban hatalmas jégpálya várja a jégkori szerelmeseit. Télen több mint 300 km²-vel Közép-Európa legnagyobb és sokak szerint legszebb szabadtéri jégpályájává változik a Fertő tó. A tágas sztyeppi táj és a sűrű, aranylón fénylő nádöv szab határt a korcsolyázóknak.

Egyelőre a ruszti öbölben szabad jégre lépni. Az idei télen első ízben fagyott be a tó, a téli sportok szerelmesei 320 km² jégfelületnek örülhetnek. Az utóbbi éjszakák során immár 7 cm-re hízott a jég vastagsága.

Mindenesetre még óvatosságra intenek, a Fertő tó jegének biztonságáról az úgynevezett "Jég-telefon" nyújt bővebb felvilágosítást. Előreláthatólag február első hétvégéjétől más települések partjai mentén is szabad lesz a korcsolyázás. Táblák mindenütt figyelmeztetnek: a jégre mindenki csak saját felelősségére léphet, de biztonsági szakemberek rendszeresen ellenőrzik a jég vastagságát, teherbírását.

Kölcsönzés, jégpartik...

Az előrejelzések szerint marad a hideg idő, így a hétvégén már mindenütt várják a korcsolyázókat, fakutyásokat, jégkorongosokat. A vendéglősök sült gesztenyét, forralt bort, puncsot, sültkolbászt árusítanak, de sporteszközöket is lehet kölcsönözni, esténként pedig jégdiszkó, jégparti is csalogatja a kikapcsolódni vágyókat.

A jégpáncél könnyen megközelíthető a strandok parkolóitól, a korcsolyák felvételéhez pedig padok állnak rendelkezésre.