10 tipp az élvezetes szüreti borkóstolóhoz

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

10 tipp az élvezetes szüreti borkóstolóhoz

Feltöltve: 2009-09-09

Közeleg a szüret időszaka, s ez még sokszor azokat is kirándulásra ösztönzi, akik egyébként nem rendszeres borfogyasztók. Minden borvidéken színes programok, mulatságok várják a látogatókat, és a pincék sora csábít az új termésből készült must, s a hordókban, palackok-ban rejlő régebbi évjáratok megkóstolására.

align=left Ha engednek a csábításnak, és családdal, vagy barátokkal útnak indulunk Egerbe, Villányba, vagy akár a Balaton környékére, fogadják meg tanácsainkat, hogy a szüret egy kellemes mu-latság, és ne egy fejfájós kirándulás emléke legyen. 1.) Lehetőleg két naposra tervezzék a tartózkodást, hogy a pincelátogatásokat az autóvezető is élvezhesse, és másnap kipihenten, tiszta fejjel még megnézhessék a környéket is, vagy vissza-térjenek bort vásárolni abba a pincébe, ahol a legjobban ízlett a bor. Minden borvidéken talál-ni már kényelmes szállást, sok pincészet tart fent saját panziót. Csak időben kell foglalni.

2.) Természetesen mindenki tájékozódik előre, és megpróbálja megtervezni, mely pincészete-ket szeretné meglátogatni. Nem érdemes túlzsúfolni a programot, egy-egy pincére legalább másfél-két órát szánjanak, ha igazán meg akarják ismerni a borászt, és borait.

3.) A mustok ízlelgetése után a régebbi borok kóstolási sorrendjének összeállítását legjobb, ha a borászra bízzák. Ha mégis saját maguk szeretnék a borlap alapján kiválasztani a megkóstol-ni kívánt borokat, akkor ügyeljenek a sorrendre: mindig a száraz fehérborokkal kezdjék, azu-tán a rosén, és a könnyű vörösborokon át, jussanak el a testes vörös cuvée borokig, majd a sort a kései szüretelésű borral zárják. Természetesen nem minden borvidéken, és pincészetben van lehetőség ilyen széles választékot végig kóstolni, de a sorrendben mindig a cukortartalom és a testesség legyen a vezérelv – akkor nem lehet baj a végén.

4.) Nagyon ügyeljenek a kóstolási mennyiségre: egy-egy fajtából 3-4 korty elegendő az ízvilág felfedezésére, és így a borsor végig kóstolása sem ad ki akkora mennyiséget, amely „ledönt” a lábunkról. Ha valamelyik bor nagyon ízlett, azt legfeljebb a végén érdemes vissza-kóstolni, vagy venni belőle néhány palackkal.

5.) A borkóstolóhoz mindig készítenek a pincében apró falatokat, amelyek nem csupán a bo-rok ízeinek elválasztásában segítenek, hanem a sav és az alkohol „kompenzálásában” is.

6.) Ne felejtsenek el kóstolás közben egy-egy pohár ásványvizet is fogyasztani, még ha nem is érzik magukat – éppen akkor – szomjasnak. Az alkohol azonban vizet von el a szervezetből, így éjszaka fog Önökre törni a szomjúság, és esetleg a fejfájás, amit a dehidratáció okoz.

7.) A pincében mindig készítenek az asztalra üres kancsókat – pontosan azért, hogy ha soknak érzik a bort, abba öntsék ki! Ne szégyelljék, és ne sajnálják tehát kiönteni azokat a kortyokat, amiket már nem kívánnak, vagy éppenséggel az adott fajta nem felelt meg az ízlésüknek.

8.) Gyakran előfordul, hogy a pincéből kijőve, az alkohol hirtelen a „fejbe száll”. Ezért még nem biztos, hogy le kell mondani a következő pince meglátogatásáról. Ha sétálnak egy jót a friss levegőn, vagy lepihennek fél órácskára a szálláson – az általában használ. De, fő a mér-tékletesség: ha úgy érzik, inkább rövidítsék a programot, vagy a következő kóstolót.

9.) Ha másnap mégis „másnaposan” ébrednek, legelőször ne kávét, hanem folyadékot vegye-nek magukhoz: ásványvizet, teát, vagy gyümölcslevet – minél többet. A kávé ugyanis szintén vizet von el a szervezetből, és csak növeli rossz közérzetüket.

10.) Extra tipp: borászoktól hallottam, sőt láttam is, hogy egy-egy hosszabb borkóstoló után lehajtanak egy-két korsó sört! Közömbösíti a savat és az alkoholt, és biztosítja a szervezet folyadék utánpótlását.

Ha ezeket a tanácsokat megszívleljük, már csak ki kell választani a borvidéket!